Наглостта на мобилните оператори спрямо всички нас продължава. И това

...
 Наглостта на мобилните оператори спрямо всички нас продължава. И това
Коментари Харесай

Нинова към депутатите: Да подпишем 240 молби за колективен иск срещу мобилните оператори

 Наглостта на мобилните оператори по отношение на всички нас продължава. И това е по този начин, тъй като няма страна. Защото те се усещат безнаказани. Защото институциите са блокирани и не взимат съответните ограничения.
Първият опит да бъдат повишавани цените с растежа на инфлацията беше изработен през 2022 година в предходното държавно управление ”Петков ”. Тогава спряхме нарастването с две години, и то обратно. Като тогавашният ръководител на КЗП и аз като министър издадохме заповеди, те бяха обжалвани от мобилните оператори в съда и на две инстанции съдът удостовери нашата справедливост, и спря това нарастване.
Разказвам ви го, с цел да илюстрирам, че когато искаш да решиш един проблем – можеш. Ако искаш – намираш метод. Ако не искаш – намираш опрощение.
Сега още веднъж се повтаря тази история с увеличението на цените. Поставихме за пръв път въпроса на министър-председателя Денков преди месец и повече, тук от трибуната на Народно събрание. Отговорът му беше, че това са разпоредбите на пазарната стопанска система. Но, това не е пазарна стопанска система, това е корист с олигополно състояние, изкривена пазарна стопанска система. Това е напън към клиентите и закрепостяването им без никаква отбрана от страна на страната на техните потребителски права. Това никога не е обективна пазарна стопанска система, тъй като същите и други оператори в европейски страни нямат такива клаузи в договорите си. Защо там може по един метод, а в европейска България – не може?
Дадох отговор още при започване на декларацията – тъй като няма страна. Защото се усещат безнаказани и тъй като знаят, че нито една институция не може да ги допре. Или да допуснем теоретично, че са си платили на места, с цел да не бъдат допрени.
Какво се случва сега? След нашия диалог тук с министър-председателя Денков по време на парламентарния надзор, той даде обещание среща с мобилните оператори в Министерски съвет, среща с КЗП и потребителските организации.
Тези срещи се състояха – на тях беше ала-бала, сладки приказки, обещания, потупване по рамото. Резултатът - че незабавно на другия ден към клиентите започнаха да валят смс-и: Вдигаме ви таксата с 9.5 %. Всички имаме подобен.
Причините, с цел да сме в това положение:
Първа – Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), законният орган, който би трябвало да се оправи с този проблем, не работи. Тя е блокирана. Защото два отчета, направени от Комисията, ръководителят отхвърля да ги разисква в груповия орган. Пред икономическата комисия в Народно събрание и подкомисията за потребителите този безочлив човек декларира, че би трябвало да се поддържа мек метод към мобилните оператори, двамата му заместници – в комисия и в Народното събрание, декларират, че нищо не знаят от това, което ръководителят им приказва. А те тримата би трябвало да вземат решение, те оспорват неговите дейности.
И си представете в какво положение е КЗП: готови отчети за мобилните оператори не потеглят, управлението не знае какво вършат, баш ръководителят желае да се схванат с мобилните оператори. Тук, може би, ще се сетите за какво загатвам за някакви други взаимоотношения, отвън законовите.
Това е отговорност на министър-председателя. Комисията за отбрана на потребителите сега е изпразнена от наличие. Служебният кабинет нелегално уволни предходния законен състав. Те водят каузи, служебният кабинет назначи този състав, този министър-председател не желае и не може да го уволни. Не знам за какво.
Да се върне предходният законен състав, който работеше безусловно отговорно и може да се оправи с този проблем, тъй като към този момент го е правил. Премиерът бездейства през това време и не назначава нова комисия. Хората са изоставени без отбрана против мощните на деня и са принудени в действителност да се усещат закрепостени: да заплащат неустойки, в случай че се откажат от контракта, да подписват неравноправна уговорка, че ще им се подвига всяка година с инфлацията таксата. Която съдът в Пловдив преди две седмици разгласи за неравноправна! Съдът! Т.е. има учредения за това.
Разбира се, с изключение на рецензия и яд би трябвало да предложим и решения. И ние ги имаме:
Първо, незабавна промяна на Комисията за отбрана на потребителите, които не си правят работата, безусловно са изпразнени от наличие, пазят лобистките ползи на мобилните оператори. Не знам против какво. Отговорност – министър-председател.
Второ, да се сезира Комисия за защита на конкуренцията – органът, който може да се произнесе дали има олигополно състояние и корист с неравноправни клаузи по отношение на българските жители. Свършено – от „ Българска социалистическа партия за България ”. И ви осведомявам – ревизирах в Комисия за защита на конкуренцията, Комисия за защита на конкуренцията е образувала към този момент предварителната инспекция и работи за събирането на доказателствата за неравноправни клаузи и олигополно състояние.
Трето, образуване на групов иск. Свършено – от „ Българска социалистическа партия за България ”. Вече събираме молбите за групов иск и ще ги внесем в съда за изговаряне.
Призовавам депутатите – всички да подадете по една молба за групов иск, в случай че смятате, че мобилните оператори нарушават правата ни. Много алегорично ще връча по една такава на ръководителя на Народното събрание, на министър-председателя, а на вас - ще пуснем в пощенските кутии.
Пуснете по една такава молба, в случай че в действителност сте толкоз твърди, колкото на думи, че би трябвало да се оправим с тези монополи и тези колоси, които тормозят българския народ. Ние ще ви ги пуснем в кутиите, по-късно ще чакаме да ни ги върнете и ще забележим какъв ще е резултатъ т- кой в действителност желае да се бори с това събитие в отбрана на българските жители и кой в отбрана на лобистки ползи. Но, представете си резултата, сътрудници - 240 депутати подадоха групов иск против мобилните оператори! Само този сигнал вижте по какъв начин ще звучи. Ако в действителност сте уверени, че по този начин би трябвало.
И последно от решенията, които предлагаме и към този момент сме свършили – предходната година, на 13 април в Народното събрание е импортиран Законопроект за представителните искове за отбрана груповите ползи на потребителите. 13 април 2023 година – до ден сегашен този законопроект не е мръднал. Разпределен в Комисия за икономическа политика и нововъведения, Комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенско пространство и еврозона, Комисия по бюджет и финанси, Комисия по електронно ръководство, Комисия за директно присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество. Единственият отчет е от Комисията за икономическа политика на първо четене и една година никакво придвижване.
Започнахме да ровим за какво по този начин, има клюки, че тъкмо мобилните оператори пречат на придвижването на този закон. Дали е по този начин – ще проверим, защото „ Българска социалистическа партия за България ” през днешния ден го внесохме по алинея 3 да влезе в програмата за работа на Народното събрание за другата седмица.
И от това дали ще го подкрепите да се гледа и влезе в програмата или не, също ще си създадем изводите – кой желае да пази българските жители от своеволията на монополите и олигополите и кой пази ползите на тези групи. Защото не са единствено мобилните оператори в България, това е и борбата с монополите и изсмукването на живителни сили от българска стопанска система, от българските жители. Ако в действителност желаете да има някакъв смисъл от този Парламент.
Благодаря, ще ви пуснем молбите в пощите и ще чакаме да ги попълните.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР